Een elektrische auto: alles op een rijtje

13 June 2022

Heb je nu een auto die rijdt op fossiele brandstof? Maar wil je binnenkort graag overstappen naar elektrisch? Elektrische auto’s zijn op een aantal vlakken erg anders dan je misschien gewend bent en daarom is het belangrijk je goed in te lezen zodat je geen belangrijke informatie mist. Gelukkig hebben we voor jou alles wat je moet weten over een elektrische auto op een rijtje gezet. Nieuwsgierig geworden? Lees dan meteen verder!

Milieubewust

Elektrische auto’s hebben geen benzine of diesel nodig en stoten hierdoor ook geen schadelijke stoffen uit. Daardoor zijn ze een stuk milieuvriendelijker dan ”gewone” auto’s. Steeds meer landen beginnen om deze reden het belang van elektrische auto’s in te zien, waardoor de investeringen in extra laadpalen enorm toenemen. Ook veel automerken storten zich op de ontwikkeling van elektrische auto’s.

Financiële voordelen

Een elektrische auto is in eerste instantie natuurlijk een dure investering – de aanschafprijs ligt namelijk iets hoger dan bij de meeste ”gewone” auto’s. Maar er zijn wel veel financiële voordelen verbonden aan elektrische auto’s. Zo delen veel gemeentes lokale subsidies uit om het gebruik van elektrische auto’s te stimuleren. Ook krijg je vrijstelling van de motorrijtuigenbelasting en de belasting van personenauto’s en motorrijwielen. Tenslotte hoef je als je elektrisch rijdt natuurlijk geen rekening meer te houden met fluctuerende brandstofprijzen wat op lange termijn erg veel geld kan besparen.

Minder lawaai

Een auto die rijdt op fossiele brandstof heeft een elektromotor, dit is wat het harde geluid veroorzaakt. Deze ontbreekt in een elektrische auto, waardoor een elektrische auto ook meteen een stuk stiller is. Dit is erg gunstig wanneer je bijvoorbeeld wil bellen in de auto.

Op vakantie met een elektrische auto

Maar wat als je een elektrische auto hebt en je wil graag op vakantie met de auto? Geen zorgen, dit kan prima met een elektrische auto. Het is echter wel belangrijk dat je je route goed uitstippelt, zodat je er zeker van bent dat je voldoende laadpalen tegenkomt onderweg. Ook is het aan te raden om een laadpaal te reserveren bij je plek van bestemming, zodat je de auto op elk moment op kunt laden. Houd tenslotte rekening met het feit dat de actieradius van de elektrische auto kan veranderen als je in hele koude, of hele warme landen rijdt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan wanneer je eenmaal onderweg bent.

Een elektrische auto kopen of leasen?

Ben je ook geïnteresseerd geworden in een elektrische auto? Zoals je hierboven gelezen hebt is het zeker een goede investering, maar bij de aanschaf kan het erg prijzig zijn. Wanneer je niet zoveel geld te besteden hebt op één moment kun je er ook voor kiezen om een elektrische auto te gaan leasen. Dan betaal je een maandelijks bedrag om er gebruik van te kunnen maken. Bovendien zijn er meer dan genoeg opties, zoals de Renault megane E-tech en de Polestar 2. Neem dus meteen een kijkje!