De Bakermat van onze Cultuur: Ga terug in de tijd met een stedentrip naar Rome

22 March 2019

Een stedentrip naar Rome staat bij menig persoon op het verlanglijstje. Dat heeft een hele goede reden. Neem bijvoorbeeld de prachtige kunstwerken van de wereldberoemde kunstenaar Michelangelo. Bezoek het stadion waar de alom bekende gladiator gevechten werden gehouden.

Rome wordt ook wel de ‘Eeuwige stad’ genoemd, de perfecte bestemming voor een stedentrip. Kunstliefhebbers kunnen hier hun hart op, aangezien de gehele stad één groot kunstwerk is. Wandel door het oude Rome, ga naar Villa Borghese of neem plaats op de Spaanse trappen. Er is voor iedereen wel iets te doen, tijdens een stedentrip naar Rome.

Amfitheater in Rome

Rome is de hoofdstad van het land Italië. Wandel door het hartje van het oude Romeinse Rijk. Wanneer jij kiest voor een korte vakantie in het mooie Rome, dan zal het zijn alsof je door een weergaloos openluchtmuseum loopt. Het stikt in deze stad van de bezienswaardigheden. Maar er moeten keuzes worden gemaakt tijdens een stedentrip in Rome. Wij raden een bezoek aan het Colosseum aan, het pronkstuk van de Italiaanse stad. Het Colosseum is gebouwd in de tijd dat het Romeinse Rijk regeerde en het is het grootste amfitheater van de wereld. Ga direct na deze bezichtiging even door naar de ruïnes van het Forum Romanum. Het beloofd een waar spektakel te gaan worden.

Vaticaanstad

Een stedentrip naar Rome zit vol met verrassingen, denk alleen al aan het prachtige Vaticaanstad. Hier staat het onderkomen van niemand minder dan de Paus. Bezoek de Sint Pieter Basiliek, de bestemming voor iedereen met een katholieke geloofsovertuiging. Let wel op, om de basiliek te mogen betreden moeten zowel de benen als de schouders bedekt zijn.

Wat ook zeker een bezichtiging waard is, dat is de Sixtijnse Kapel. De plek waar de kardinalen zich verzamelen om de nieuwe paus te verkiezen. Maar de grootste reden om deze kapel te bezoeken zijn de geweldige fresco’s van de enige echte Michelangelo. Het is slim om voor vertrek al kaartjes te bemachtigen, anders is de kans groot dat een bezoek er niet in zit.

Ook het Sint Pietersplein zelf is een belevenis. Je vindt er toeristen, maar ook pelgrims vanuit de hele wereld. Lopende pelgrims, die bijvoorbeeld vanaf Canterbury naar Rome zijn gelopen, maar ook fietsers. De fietstocht naar Rome is voor veel lange-afstands-fietsers na de bedevaart naar Santiago de Compostela een favoriete route. Veel fietsers doen dit alleen, maar er zijn ook georganiseerde fietsreizen naar Rome. Zo organiseert reisorganisatie Fital een fietsreis naar Rome. Hierbij wordt de Benjaminse Route gevolgd. Je kunt de hele reis bij hen boeken, of 1 van de 3 deeltrajecten.

Genieten bij de Spaanse Trappen

De echte liefhebber van kunst gaat graag naar Villa Borghese, dit is een prachtig park waar meerdere musea zijn gevestigd. Deze musea bieden allemaal kunstwerken aan uit de Renaissance. Het is ook voor dit uitstapje slim om ver van te voren een reservering te maken.

Genoeg gekregen van al dat lopen door Rome? Rust dan even uit bij de bekendste trap van onze aardbol, ook wel bekend als de Spaanse Trappen. Deze trap heeft maar liefst 138 treden, de ideale plaats om even tot rust te komen en het Italiaanse leven voorbij te zien komen. En als je er weer klaar voor bent, dan wandel je vanaf deze locatie gemakkelijk naar Via Condotti. Dit is de allerduurste winkelstraat van deze geweldige stad.

Heerlijke Italiaanse hapjes en drankjes

Wanneer er gekozen zal worden voor een stedentrip naar Rome, dan leer je echt het Italiaanse leven kennen. Daarbij hoort het heerlijke Italiaanse eten en drinken. De Italiaanse keuken is dan ook de bekendste van de wereld. Ga naar de wat modernere wijk Monti, hier zitten de leukste wijnbarretjes en restaurants. Kies voor de overheerlijke pasta of ga voor een onwijs grote pizza. Sluit de avond af met een verfrissend glaasje limoncello of met een echte Italiaanse espresso.

Sport in Rome

De italianen staan bekend om hun passie voor sport, en zeker voor voetbal. Rome heeft 2 bekende voetbalclubs: Lazio Roma en AS Roma. Het is duidelijk dat de rivaliteit groot is! Ben je een sportliefhebber is het leuk om tijdnes je stedentrip naar Rome een voetbalwedstrijd te bezoeken. Voetbalwedstrijden in Italie zijn niet vaak uitverkocht, op de toppers na. Uiteraard zijn er tal van andere sporten in Rome te doen. Als je zelf wil hardlopen is Rome niet de meest handige stad. Het is er erg druk, zelfs rond de Tiber. Tijdens de marathon van Rome is een deel van de stad afgezet. Deze Romaanse marathon vindt plaats in april.

Als je deze citytrip nog niet gedaan hebt is het zeker het overwegen waard!