Op fietstocht door Italië

12 February 2018

Als Nederlanders houden we er allemaal van om lekker op de fiets te zitten. We halen zelfs de toeristen over om massaal onze hoofdstad Amsterdam op de fiets te ontdekken door middel van talloze goedkope fietsverhuren overal in de stad. En iedere toerist is er blij mee. Zo af en toe doen wij Nederlanders het omgekeerde, in Frankrijk, Spanje, of waarom niet in Italië. Als je zin hebt in een lekkere sportieve vakantie, dan is een flinke fietstocht natuurlijk de manier om het te doen. Dit zijn de beste fietsroutes in Italië waar jij in de zomer lekker van kan genieten.

 

  1. Via Francigena

De Via Francigena diende tijdens de Middeleeuwen als pelgrimsroute vanaf Canterburry in Engeland naar Rome. Uiteraard heeft de route haar naam te danken aan de vele Fransen die de route door de eeuwen heen gebruikten. Niet lang geleden is het Italiaanse gedeelte van deze route omgetoverd tot een officiële fietsroute die je nu met veel plezier kan afleggen. De route start bij de Grote Sint-Bernhardpas, aan de grens met Zwitserland, en loopt helemaal door tot in Rome. De route is werkelijk prachtig en brengt je in het begin door de alpen en bloeiende weiden, en door oude stadjes en dorpjes. Met deze route ontdek je echt een stukje Italië dat je nooit meer zal vergeten.

 

  1. Alpe Adria Radweg

Als je zin hebt om meerdere landen aan te doen tijdens je fietstocht is de Alpe Adria Radweg zeker weten een aanrader. Deze route begint namelijk in het Oostenrijkse Salzburg, op zich al een plek die tot de verbeelding doet spreken natuurlijk. De route loopt helemaal naar Grado in Italië, aan de Adriatische zee. De route is best in 8 etappes te rijden, mits je een beetje een geoefende fietser bent. De route loopt natuurlijk wel door de bergen heen en is daardoor geen makkie. Aan de andere kant is dit ook wel een van de redenen waarom het een van de meest aangeraden fietsroutes van Italië is. De uitzichten zijn adembenemend, je komt overal plekjes tegen waar je wel even wil rusten en picknicken. Daarnaast kom je ook door voldoende oude stadjes waar de geschiedenis en cultuur buff zijn hart even op kan doen.

 

  1. Van Bavaria naar Zuid-Tirol door de Alpen

Drie landen, één route. Deze route loopt van München, via Innsbruck naar Venetië. Deze bijna 600 kilometer lange route is enorm fijn om af te leggen, niet alleen dankzij de mooie omgeving, maar ook met dank aan de goede kwaliteit fietspaden. De paden slingeren door de bergen heen, er is hier geen reden om de weg te delen met auto’s, dus voor echte fietsliefhebbers is deze route een echt paradijs. De route is niet al te zwaar, en er zijn mensen die hem met kinderen afleggen. Daar moet natuurlijk wel het een en ander aan training aan vooraf gaan, maar het is mogelijk. Het grootste nadeel zijn de stukken onverharde weg die je af en toe tegen komt, wel iets waar je op voorbereidt moet zijn!

 

  1. Het Gardameer

Het Gardameer is een eeuwige topper onder Nederlandse vakantiegangers, en niet zonder reden. De prachtige natuur, het heerlijke eten, het perfecte weer en natuurlijk het meer waar je altijd even in kan springen op momenten dat het allemaal te warm wordt: het is ideaal voor een vakantie. Maar wist je ook dat het Gardameer ideaal is voor een fietsvakantie? De route is heel erg relaxt, wat hem ook ideaal maakt om hem met kinderen af te leggen. Geen zware klimmen of steile afdalingen, maar gewoon ontspannen trappen. Ondertussen zijn er allerlei tussenstops te maken om wat afwisseling van activiteiten te doen, zoals klimmen of kajakken bijvoorbeeld. Fiets het meer ook eens rond en ontdek wat het Gardameer allemaal te bieden heeft!