Dingen die je nog niet wist over de Italiaanse vlag

26 June 2018

De Italiaanse vlag (de tricolere), iedereen weet wel hoe hij eruitziet. Maar wist je ook dat er een hele geschiedenis achter de vlag van Italië zit? Wist je bijvoorbeeld dat pas in 2003 de kleuren van de vlag zijn bepaald en dat ze in 2006 zijn aangepast naar de huidige? En dat op zee de witte baan voorzien moet zijn van het gecombineerde wapen van de vier zeevarende republieken die nu deel uitmaken van Italië? Kortom: in deze blog heel veel dingen die je nog niet wist over de Italiaanse vlag.

De kleuren van de Italiaanse vlag

De vlag van Italië bestaat uit drie verticale banen in de kleuren groen, wit en rood. Dit zijn de drie traditionele kleuren van Milaan. Er is echter geen officiële symboliek voor de kleuren, de Italianen hebben dit namelijk zelf gedaan. Het ontwerp van de Italiaanse vlag is afgeleid van de Franse vlag, waarbij de blauwe baan is vervangen door groen. Dit was namelijk de kleur van de Milanese burgerwacht. De witte en de rode kleur zijn afkomstig van het Milanese wapenschild. Het schild zelf is wit met een rood kruis erop afgebeeld.

Betekenis van de kleuren

De mensen die niet uit Milaan komen geven een hele andere betekenis aan de kleuren van de Italiaanse vlag. Zo zou groen symbool staan voor de heuvels van het Italiaanse landschap, wit voor de Alpen en rood voor het vergoten bloed tijdens de Italiaanse vereniging. De kleuren worden ook wel gezien als de kleuren van de keuken van Italië. In dit geval staat rood voor tomaten, wit voor mozzarella en groen voor basilicum. Ook zouden de kleuren staan voor hoop (groen), overtuiging (wit) en liefdadigheid (rood).

Margherita Pizza, Gesneden, Voedsel, Italiaanse, Kaas

Geboorte van de Italiaanse vlag

Op 7 januari vieren de Italianen La Festa del Tricolore, ook wel de geboorte van de Italiaanse vlag (tricolore). Deze werd op 7 januari 1997 voor het eerst gehesen in Reggio Emilia en sindsdien wordt er ieder jaar een ceremonie gehouden en wordt de vlag opnieuw gehesen. La Festa del Tricolore is geen officiële feestdag in Italië, maar wordt wel altijd groots gevierd.